Volwassenen

hh-praktijk-volwassenWat is haptotherapie?
Haptotherapie is een therapie met als uitgangspunten voelen en ervaren van haptonomisch affectief bevestigend contact. Daar waar problemen zijn ontstaan tussen voelen en denken biedt de haptotherapie ondersteuning en begeleiding.
Wanneer uw gevoelens en gedachten niet in overeenstemming zijn met het leven dat u leidt, kunnen er allerlei lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan.
U komt in contact met wat u voelt en hoe u daar mee omgaat. Op die manier levert haptotherapie een bijdrage aan de bewustwording van het gevoelsleven en bevordering van het vermogen van eigen kunnen. Het doel is dat denken en voelen (weer) met elkaar in evenwicht komen. Daardoor wordt uw veerkracht groter, zodat u vitaler en sterker in het leven staat.
Wat gebeurt er tijdens een sessie?
De eerste sessie begint met een intake gesprek, waarbij in gezamenlijk overleg de hulpvraag wordt geformuleerd. Een tweede sessie bestaat meestal uit een combinatie van gesprek, ervaringsoefeningen en positiebepaling en een derde sessie werken we op de behandelbank met aanraken. De vierde sessie staat in het teken van het maken van een behandelplan waarin duidelijk wordt wat de te nemen stappen zijn in het proces.
Na een aantal sessies zal een evaluatiegesprek plaat vinden, waarin u met uw therapeut kunt bespreken of haptotherapie de passende therapie is.

Wanneer haptotherapie?
Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie en kan helpen bij problemen op het terrein van:

  • Gestagneerde ontwikkeling. Bijvoorbeeld het gevoel ‘niet op je plek te zijn’, ‘niet lekker in je lijf te zitten’ of onvrede met een bestaande situatie en niet weten wat je wilt en wat je voelt of bezielt (zingevingvraagstukken).
  • Moeilijkheden met het herkennen en uitdrukken van gevoelens. Moeite met aangeven van grenzen.
  • Negatief zelfbeeld (minderwaardigheidsgevoel).
  • Problematiek rondom intimiteit en nabijheid.
  • Relationele problemen.
  • Problemen die verband houden met de overgang van de ene naar de volgende levensfase: van kindertijd naar puberteit, van puberteit naar volwassenheid, van volwassenheid naar middelbare leeftijd, of van middelbare leeftijd naar ouderdom.
  • Problemen met acceptatie of verwerking van verlies, trauma, ziekte of handicap.
  • Overbelast zijn.
  • Stress, overspannenheid, verlies van vertrouwen in het eigen functioneren ten gevolge van pijn, langdurige lichamelijke of psychische overbelasting, burn-out.
  • Lichamelijke klachten met een psychosomatische oorzaak

Wanneer u ziek bent of iets mankeert, wilt u daar over het algemeen zo snel mogelijk van af. Ziekte kan echter ook een signaal zijn om wat aan jezelf te doen. Zo kan een klacht u een mogelijkheid tot groei geven.
Acceptatie van of het leren omgaan met een klacht of ziekte gaat aan de mogelijke groei vooraf.
Wanneer er geen balans bestaat tussen gevoel en ver¬stand, tussen dat wat u moet of wilt en dat wat u kunt, kunnen allerlei lichamelijke of psychische klachten ontstaan.